Je weet niet meer wat je wilt. Je voelt wel dat er wat moet veranderen in je werk en je leven, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen. Of misschien weet je dat wel, maar doe je het om een of andere reden niet.
Veel mensen komen bij mij binnen met het idee dat ze een totale carrièreswitch moeten of willen maken. Ze zien gewoon weg door de bomen het bos niet meer. Alle overwogen opties lopen niet echt op iets uit en dat is voor veel mensen super frustrerend! De gedachte aan een carrièreswitch is bovendien vaak een grote rem voor mensen om echt na te denken over hun werk en in gesprek te gaan over hun wensen. Het idee alleen al boezemt veel mensen angst in. Bang om een verkeerde keuze te maken of voor de reacties van anderen. Gedachten als: ‘Het is waarschijnlijk toch niet haalbaar‘, ‘Een opleiding zal wel te lang duren of ik kan het niet betalen‘, ‘mijn wensen zijn vast niet te combineren met mijn huidige privé leven‘ en ga zo maar door. Herkenbaar? In jouw hoofd allemaal heel erg waar, maar een ding is zeker, deze gedachten zetten je volledig vast in je vraagstuk en een Gouden Kooi!
Misschien een geruststellende opmerking van mijn kant: in veel gevallen is de carrièreswitch van mensen uiteindelijk minder rigoureus dan ze vooraf hadden gedacht en/of het voelt niet zo rigoureus. Toen ik voor mezelf begon na 10 jaar vast dienstverband leek dat ook heel rigoureus, maar zo voelde het voor mij niet. Ik ben er langzaam naar toe ´gegleden´, stap voor stap, met mijn volle bewustzijn. En dat is misschien ook wel een groot verschil. Als je situatie je gevoelsmatig ´overkomt´, voelt het vaak een stuk minder prettig dan wanneer je zelf de regie pakt.
Ik vind het super belangrijk dat mensen hun eigen regie pakken. Daarom hierbij alvast 5 van mijn beste tips als je een carrièreswitch overweegt, zodat je gelijk zelf aan de slag kunt!
TIP 1: Vindt de oorzaak van je onvrede
Waar komt het nu precies door dat je niet tevreden bent? Wanneer is dat begonnen? Waar ligt het nou eigenlijk aan? Dus; wat is nu eigenlijk écht het probleem?
Om je te helpen om dit te onderzoeken, heb ik een mooie vraag voor je, waar je nu al over na kunt denken. Pak pen en papier en noteer voor jezelf:
Waarom wil ik ander werk hebben dan ik nu doe? Ligt het aan:
- mijn persoonlijkheid, competenties, waarden en normen? Passen die bij wat ik nu doe?
- de taken die ik uitvoer? (Wat)
- de context waarin ik werk? (Waar en hoe; type organisatie, positie, collega’s, woon-werkverkeer etc.)
- een combinatie van allemaal?
Oftewel wat wordt er anders als je hetzelfde werk bij een ander bedrijf doet, of in een andere bedrijfstak of een groter of juist kleiner bedrijf zou uitvoeren? Wordt het beter, slechter of blijft het hetzelfde? Maak een lijst met taken en context die je juist prettig vindt, en waar jij je juist aan stoort. En maak een lijst met je persoonlijke eigenschappen die hier op aansluiten en juist niet op aansluiten. Let op, dit is een startvraag . De situatie zit over het algemeen nog wel wat complexer in elkaar en is ook voor iedereen anders. Maar hé, we moeten ergens beginnen!
Voorbeeld
Stel, je komt als klant bij mij binnen en vertelt me dat je al jaren werkt als leerkracht in het basis onderwijs. De laatste tijd ben je steeds vaker moe en chagrijnig. Het werken gaat je steeds meer tegen staan. Het werken met de kinderen vind je wel heel leuk, maar het vraagt ook wel wat van je. Dan hebben we het nog niet over alles wat er naast het lesgeven bij komt….Tja en dat zal de komende jaren ook niet echt anders worden….
Oké, dit is een heel summiere beschrijving, maar je merkt in ieder geval dat een deel van de vraag gaat over de context (extern gericht; past de ‘waar en hoe’ bij mij?). Maar dat je vervelende gevoel mogelijk ook (deels of volledig) ontstaat door de vraag of je persoonlijkheid, waarden en competenties passen bij de taken die je moet uitvoeren (deels extern, deels intern gericht).
In het bovenstaande voorbeeld van de leerkracht, zou je kunnen denken dat het geen zin heeft om een andere baan als leerkracht te zoeken binnen het basis onderwijs. Dus een carrièreswitch lijkt de enige oplossing. De taken en context lijken immers overal hetzelfde te blijven. Die conclusie klopt in mijn beleving deels, want mogelijk wordt de inhoud en werkbeleving heel anders als deze leerkracht binnen een kleinere of juist grotere school aan het werk gaat. Binnen een grotere of kleinere school veranderen soms ook de taakverdelingen bijvoorbeeld. Of mogelijk kan de leerkracht bepaalde energiegevende projecten oppakken die het werk weer een stuk leuk maken. Het is dus mogelijk te kort door de bocht om direct de conclusie te trekken dat je een volledige switch moet overwegen.
TIP 2: Ga voor middellange termijn doelen
Hoe zorg je er voor dat je keuze niet kort door de bocht wordt, maar juist gedegen? Deze vraag wordt me bijna altijd gesteld, jij werkt namelijk waarschijnlijk niet voor niets nog in de huidige baan ook al past het niet. Super logische vraag en toch zou ik je vooral willen uitnodigen om niet te denken dat je dat nieuwe pad wat je wil bedenken, de rest van je leven moet gaan volgen. Dat klinkt misschien vreemd, maar die gedachte stagneert je proces vaak enorm. Ik begrijp dat je niet ‘zomaar’ iets wilt kiezen, maar ‘de rest van je leven’ of ‘de komende 25 jaar’ legt vaak veel te veel zwaarte in de schaal en stopt werkelijk alle creativiteit.
Denk liever in ‘de komende 5 tot 10 jaar’. Dit geeft je vaak meer het gevoel dat je mag gaan uitproberen en onderweg bijsturen. En het gevoel van onderweg kunnen bijsturen, kan ik alleen maar aanmoedigen, want dat geeft ruimte om ‘fouten’ en ‘foute’ keuzes te maken (al geloof ik eigenlijk niet dat die er écht zijn…). Daarnaast verhoogt het vaak ook het tempo in je proces. Je komt namelijk gemakkelijker in beweging.
TIP 3: Maximaliseer je zelfreflectie
Tip 1 en 2 gaan meer om externe zaken. Als je die in kaart hebt, wordt de weg naar binnen vaak gemakkelijker. Eén van de belangrijkste tips is: maximaliseer je zelfreflectie. Bij loopbaanvragen is het belangrijk om echt naar binnen te kijken en te herkennen en erkennen wat je voelt. Dit vraagt om lef. Je gaat namelijk mogelijk ook herkennen waar jij jezelf tegenhoudt.
Als het gaat om zelfreflectie, dan helpt het om in beeld te krijgen welke impact jij wilt hebben. Welke bijdrage wil je leveren? Welke zaken geven zin aan jouw leven? Waar beleef jij echt plezier aan? Wat gaat jou van nature gemakkelijk af? Wat drijft jou? Hoe zit je karakter in elkaar? Wat houd je tegen en hoe ga je hiermee om? Waar en wanneer ga jij helemaal van AAN én wanneer ga je helemaal UIT? Het gaat kort gezegd dus om een combinatie van je identiteit, capaciteiten, waarden, weerstanden en zingeving. Wat ook helpt: eerst opsommen wat je allemaal niet meer wilt zijn of doen.
TIP 4: Ga aan de slag
Fantaseer, lees, vraag om feedback, kijk rond, schrijf, mijmer doe alles om jezelf te helpen om op een ‘losse’ ontspannen manier te onderzoeken. Een vraag die soms mooie inzichten kan geven is: wat zou je doen als geld geen issue zou zijn? Vaak ontdek je dan niet direct welk werk je zou gaan doen, maar wel welke elementen in je werk en leven mogelijk belangrijk voor je zijn. Plan momenten in de week in dat je met dit proces aan de slag bent. Het helpt als je een structuur hierin aanbrengt die bij jou past.
TIP 5: Praat erover
Sparringspartner
Als jij je loopbaanvraag serieus wilt onderzoeken, kan het enorm helpen om dit niet alleen te doen. Vraag een goede vriend of kennis of die met jou wil sparren (misschien heeft hij/zij zelf ook wel een loopbaanvraag en kunnen jullie elkaar helpen!). Een sparringspartner waar je structureel aan kan vertellen hoe het gaat met je proces, bijvoorbeeld door een wekelijkse wandeling te maken. Vraag deze persoon op een directe, actieve manier of je je verhaal mag blijven doen. Veel mensen gaan zich op den duur bezwaard voelen als het proces even niet zo gaat als ze willen of als ze voor de ‘zoveelste’ keer ergens tegen aan lopen. Kies dus iemand waar je ook je twijfels en ongemakken mee kunt bespreken.
Loopbaancoach
Heb je geen personen in je directe omgeving waar je op deze wijze mee kan sparren en je hebt daar wel behoefte aan, dan kun je overwegen om een loopbaancoach in de armen nemen. Dit kan op particuliere basis of soms kan het ook via je werkgever (als je het met je werkgever wilt delen). Als je je loopbaanvraag bespreekbaar maakt, kun je in veel gevallen ook zelf kiezen door wie je begeleid wilt gaan worden. Veel mensen ervaren het als enorm prettig en waardevol om hun verhaal, vragen en zorgen te kunnen delen met een neutrale luisteraar, die ook vaak wat (kritische) coachende vragen kan stellen.
Een traject bij een loopbaancoach biedt je de structuur, de tools en de begeleiding om met je vraag mee bezig te zijn. Een loopbaancoach helpt je te erkennen en herkennen waardoor de problemen (mogelijk) zijn ontstaan en waardoor ze in stand gehouden worden en dus wat nu de meest logische eerste vervolgstap is. Dat maakt van de berg waar je tegen op ziet, een heuvel, waar je gewoon stap voor stap steeds verder op komt. Als dan na een tijd onderzoeken en reflecteren blijkt dat een switch de beste optie is, heb je vaak gedurende het proces ook al nieuwe ideeën opgedaan en is de stap een stuk kleiner geworden dan hij vooraf leek.
Overigens blijft het dan voor veel mensen nog wel spannend. De hoeveelheid spanning is voor iedereen anders, maar vaak wordt de beweging in het proces wel als veel plezieriger en positiever ervaren dan de stilstand in de loopbaanvraag. Al weet je misschien niet wat de uitkomst van je proces wordt, het terugpakken van de regie in je werk en je leven en het weer in contact komt met jezelf, voelt vaak heel prettig. Je werkt ergens naar toe en dat geeft energie en richting!
Geniet ook van je proces! Je leert jezelf vaak erg goed kennen. Mail me voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, ik help je graag verder!