3 Ultieme Inzichten Voor De Echte Control Freak

Ik houd best van verrassingen, dat weten de meeste mensen om mij heen wel. Aangename verrassingen ja, dat wel. Van die romantisch geplande etentjes en de spontane acties met vrienden, gezellige telefoontjes, leuke opdrachten die ik opeens krijg, die verrassingen. Daar kan ik geen genoeg van krijgen! Niet van die verrassingen van foute noteringen in mijn agenda (hoe is dat mogelijk?!?!) en ik moet eigenlijk NU weg, en zelfs dan ben ik al te laat! Sh%$#t. Maar ja ze ontstaan gewoon in je leven. We hebben het er maar mee te doen.

Ik houd er wel van dat alles lekker gesmeerd loopt (ja, wie niet denk ik dan), dat ik overzicht heb en weet wat van me verwacht wordt. Hier is allemaal niets mis mee volgens mij, tot dat je bijvoorbeeld door stress gaat wankelen….Dan kan zo maar jouw ‘Innerlijke Controlfreak’ opstaan. Dan wil je situaties gaan beheersen en kom je in een kramp terecht. Het is volgens mij wel wenselijk om te begrijpen waardoor deze kant in jouw wordt aangewakkerd (dan heb je hem ook sneller in de gaten). Dus ik heb dit voor je opgedeeld in drie spanningsvelden. Om vervolgens te weten hoe je die Innerlijke Controlfreak in vredesnaam dan weer Under Control krijgt (in je hok jij!)!

Spanningsveld 1: Stress/spanning & ontspanning

Stress is een van die oorzaken waardoor je Innerlijke Controlfreak wakker kan worden. Als je een gevoel van stress of paniek ervaart, gebeurt er eigenlijk iets heel fysieks. Een biologische, fysieke reactie op een potentieel gevaarlijke situatie. Je lijf maakt dan stofjes aan als adrenaline en cortisol. Dit kan zorgen voor een verhoogde hartslag, hoge bloeddruk etc. Maakt je lijf deze stofjes te veel en te vaak aan, dan kan dit voor een vicieuze cirkel zorgen. Aanhoudende stress kan zo voor nog meer stress zorgen. Bovendien kan het serieus blijvende schade opleveren aan je hele gestel!

Het gekke is dat het ook er voor kan zorgen dat je lichtelijk verslaafd raakt aan de adrenaline-kick die je krijgt. Hierdoor kan het soms extra moeilijk zijn om te stoppen met wat je juist schade toebrengt. Je kunt bijvoorbeeld wel heel trots zijn op het slagen van een project, al heb je dat wel op je tandvlees behaald (dat schuiven we dan voor het gemak blijkbaar even terzijde). Zo kan dus een scheef zelfbeeld en ook scheve, onrealistische verwachtingen van jezelf ontstaan. Zie je wel, ik kan het wel! (maar vraag niet hoe of wat het me gekost heeft)… Zeker de mensen die resultaatgericht en wat perfectionistisch van aard zijn, zullen door deze gedachten gestimuleerd kunnen worden om toch nog even door te gaan. Ontspanning opzoeken is dan vaak extra lastig!

Is het je wel eens opgevallen dat zeker na een drukke dag het soms extra lastig is om even écht tot rust te komen? We zitten vaak nog in een soort ‘rush’ van de dag. Ontspannen wordt hierdoor steeds lastiger. En áls je dan hebt gekozen om even te ontspannen, merk je vaak dat je hoofd en lijf echt nog in een enorme haast kunnen zitten (wat moet ik allemaal nog??). Dan zit je wel op die bank, maar ontspannen lukt dan bijna niet. Vaak is op die momenten de neiging het grootst om even (terwijl de tv ook aan staat..) je mobiel erbij te pakken, appjes te sturen, mailtjes te beantwoorden, Insta te checken….dit lijkt allemaal heel ontspannend, maar in de meeste gevallen is dat niet zo. It’s just an other thing to do…Nog meer input en verwijdering van wat je eigenlijk echt nodig hebt.

Dus hoe doe jij dat eigenlijk, écht ontspannen? Niet alleen fysiek, maar ook mentaal en vooral ook emotioneel. Weet jij van jezelf wat je in rust brengt, in de flow, in de ontspanning? En hoe vaak doe je nu eigenlijk wat écht goed voor je is daarin??

Spanningsveld 2: Angst & vertrouwen

Als jij jezelf definieert als ‘Perfectionist’ of ‘Control Freak’ herken je waarschijnlijk ook wel een lichte of hevige drang om zaken onder controle te houden. Je bent graag overal van op de hoogte, wil een (flinke) vinger in de pap hebben als het om bepaalde beslissingen gaat, je vindt het heerlijk als alles op rolletjes loopt en tot in de puntjes is geregeld. Eigenlijk helemaal niets mis mee! Sterker nog, dit is een gigantische kwaliteit van je! Aan iedere Gigantische Kwaliteit hangt echter ook helaas een Gigantische Valkuil. Wat voel je namelijk als je controle wegvalt en alles door je vingers lijkt te glippen?

Stress en Angst kan toeslaan! Je voelt dat je gaat wankelen en ‘wiebelen’ door angstige gedachten. Dat ‘wiebelen’ zie ik eigenlijk als een gebrek aan vertrouwen, stevigheid en ontspanning. Vertrouwen in je eigen benen waar je stevig op staat. Vertrouwen op je gevoel van basis veiligheid in jezelf dat er eigenlijk niet zo veel kan gebeuren en vertrouwen dat jouw slechtste scenario eigenlijk nooit helemaal waar zal worden.

Kun jij zien dat jouw gedachten en jouw fysieke en energetische reactie op zulke momenten vaak veel angstiger zijn dan de realiteit? Daar zit een belangrijke sleutel tot ontspanning namelijk! Dat leren zien in het moment van angst en stress kan je vertrouwen in de realiteit weer herstellen.

Spanningsveld 3: Controle & loslaten

Controle kan zo lekker voelen, maar ook zo’n façade zijn. Als je bijvoorbeeld een zeer belangrijke presentatie moet houden, iets wat je toch niet dagelijks doet of wanneer je een gesprek hebt gepland met je manager waar je tegen op ziet omdat je niet weet waar het over gaat. We zoeken dan vaak vertrouwen en controle in de kleine dagelijkse bezigheden. We zoeken houvast. Toch nog even het aanrecht een keer extra schoonmaken, dat kussentje recht leggen, heb ik de deur nou wel op slot gedaan? Soms geeft het afleiding van waar je je nu echt druk om maakt; THIS is under control! We denken dat we controle kunnen en moeten hebben over wat ons overkomt. We denken dat we ons moeten beschermen, wapenen en voorbereiden op alle scenario’s in de boze buitenwereld!

Daarom kun je als ‘Control Freak’ alle scenario’s doordenken, wat als dit… wat als dat…wat als zus…wat als zo…Geloof me, een goede voorbereiding ben ik helemaal voor! Scenario’s uitdenken is heel effectief, maarrrrr….laat het daarna ook los. Je hebt je maximaal voorbereid en je weet niet hoe het zal gaan lopen. En zélfs als het scenario lijkt op iets wat jij hebt bedacht, is het toch altijd anders. Laat je ook nog een beetje verrassen. Je mag wel iets meer vertrouwen hebben in jezelf, geef jezelf wat credits, ontspan een beetje. Als je leert loslaten, je aandacht leert verschuiven naar iets heel anders, dan kun je ook gemakkelijker ontspannen. En dat is nu precies wat je nodig hebt om niet in een black out terecht te komen. Te veel focus en controle zet alles op slot. Loslaten lukt vaak gemakkelijker als je iets anders gaat doen dat enige aandacht vraagt. Kijk even een leuk filmpje, doe een spelletje, doe iets wat ontspant. Dan laten de gedachten jou los. 

Controle en perfectie zijn twee eigenlijk heel subjectieve begrippen. Wanneer heb je iets onder controle en wanneer is het perfect? Wanneer is het af, goed, klaar? Bereiken we dat stadium dan ooit? En is dat eigenlijk een doel überhaupt?? We zoeken hiermee eigenlijk extern naar wat we intern nodig hebben, namelijk stevigheid en vertrouwen in jezelf. En dat vind je natuurlijk helemaal nergens anders in, behalve in jezelf. We willen de buitenwereld controleren om onszelf staande te houden, maar dat gaat niet. We kunnen de golven van de zee niet bedwingen, ze zijn domweg te hoog en te wild. Wij kunnen slechts een stevige boot bouwen. Een sterke, meedeinende boot die van alle comfort is voorzien en klaar is om op de open zee te varen.  Ik help je graag om je schip verder op te bouwen!