Geef me geduld.. NU!

We zijn inmiddels zo enorm gewend dat wanneer we iets willen, we het ook direct kunnen krijgen/bestellen/aanvragen. En als dit niet het geval is en we niet direct ‘satisfied’ zijn, worden we ongeduldig. Soms leidt dit zelfs tot irritatie, frustratie, onrust en angst. Het is dat nare gevoel in je lijf waar je heel snel vanaf wilt!

Dit gevoel ken je niet alleen van wanneer je met je boodschappen in de ‘verkeerde’ rij staat te wachten, je online bestelling weer eens niet na 1 werkdag geleverd wordt, of bij die langdradige collega. Het is ook het geduld dat je nodig hebt bij je persoonlijke ontwikkeling of het maken van een nieuwe stap in je werk. Ik coach vaak mensen die bijvoorbeeld balen van hun werk en het liefst NU ook iets anders willen gaan doen (al weten ze nog niet precies wat) of zich nieuwe inzichten of skills eigen willen maken, en verwachten dat ze dit ook direct (moeten) kunnen. Maar dit vraagt om tijd en oefening!

We vergeten af en toe dat het leven een proces is, een weg waarop we wandelen en dat jij geen machine in een fabriek bent. Het is als spieren die je wil trainen. Na 1 keer squatten heb je nu eenmaal niet direct strakke bovenbenen en dat snappen we allemaal. Het gaat om de herhaling, dag na dag, week na week. Je hebt vaak in je ontwikkelproces het geduld, de focus en de mildheid voor jezelf hard nodig om zaken te veranderen in je leven.

Geduld wordt ook wel geassocieerd met luiheid, reactiviteit en uitstelgedrag (de valkuilen als je té geduldig wordt). Ik heb het hier nu juist over de kracht van geduld, over met focus tot actie overgaan en met geduld je proces in stappen. En daarbij geduld hebben met jezelf in plaats van zaken er ‘even door heen te drukken’, te forceren, af te dwingen of te willen pushen.

Geduld heeft dus ook te maken met een soort staat van ‘verwachting’, ontvankelijkheid en bereidheid. Geduld is, niets forceren maar het juiste momentum aanvoelen waardoor dat wat je wilt bewerkstelligen met het grootste gemak naar je toe kan komen, kan ontstaan. Het is een gekke balans tussen actief zijn en wakker afwachten.

Bij deze vorm van geduld staan je lijf, hart en hoofd als het ware allemaal ‘aan’. Dit mild geduld maakt dat je niet als een ‘kop zonder kip’ (ja een hoofd zonder lijf dus) gaat vliegen, jezelf gaat frustreren of in zeven sloten tegelijk loopt. Sterker nog, dan snap je waarschijnlijk opeens nog beter wat mensen bedoelen met ‘de weg is net zo mooi als de bestemming’. 

Wil je dit wel in je leven ervaren, maar weet je niet hoe? Ik kan je helpen. Mail me gerust.