Als je maar gelukkig bent

‘Als je maar gelukkig bent…’ Iets wat we allemaal lijken na te jagen en de ander zo gemakkelijk toewensen. Het lijkt af en toe wel als of we alleen maar gelukkig mogen en willen zijn. Het is bij velen een zwaarwegend levensdoel (ook op social media) geworden, vol verantwoordelijkheid waar niks luchtigs meer aan zit! Dat is toch niet ‘het leven’?? 

Ik wil ook graag heel erg gelukkig zijn, en toch kan me eigenlijk niks saaiers voorstellen dan een leven dat bestaat uit een vlakke, constante lijn van een gelukkig leven. Weet je, juist als je leven schuurt, als het even piept en kraakt, soms zelfs (even) echt pijn doet, dát zijn de momenten wanneer je juist extra goed kunt leren begrijpen wie je wél bent en wat je wél wilt. En dat is volgens mij waar het leven juist om draait; steeds iets dichter bij jezelf komen om vervolgens van betekenis te zijn voor een ander. Dát maakt gelukkig!

Wat we alleen vaak doen, is weggaan van de ongemakken, we bedekken de pijn, we stoppen met voelen en schakelen onszelf ‘uit’. Soms met hulpmiddelen zoals onze smartphone, een sigaret, Netflix serie, zak chips, shoppen..”Maar, dat maakt toch ook gelukkig?” Zeg jij het maar. Uit geschakeld raken, begint heel subtiel en het kan uiteindelijk leiden tot een soort ‘automatische-piloot-stand’. Vaak kunnen we een flinke tijd op deze uitgeschakelde stand leven, maar vanuit deze stand kunnen we veel moeilijker voelen wat belangrijk en goed voor ons is. Bovendien is het vaak ook uitputtend. En dit maakt volgens mij dus uiteindelijk niet gelukkig.

Dus mijn uitnodiging zou zijn wanneer je leven even niet zo gaat als jij wilt, je even niet gelukkig bent, gebruik dit moment om dan eens echt te voelen wat je voelt. De vakantieperiode is een prima moment om eens te reflecteren. Praat er met iemand over, schrijf erover en onderzoek wat je wél zou willen en waar je wél wat aan kunt doen. Want als je je écht gelukkig wilt voelendan zul je wel eerst (weer) moeten voelen. Dat mag dus ook een doel op zich worden: je gevoelens voelen. Dan kom je soms ook minder gelukkige gevoelens tegen, maar dan voel je in ieder geval weer. Zo kom je weer dichterbij jezelf, wordt je innerlijke focus sterker en kun je ook echt van betekenis zijn voor een ander. En zoals ik al zei, dát maakt pas echt gelukkig!

Kom je hier zelf niet uit, dan loods ik je er graag doorheen. Je bent van harte welkom, een afspraak is zo gemaakt!