Gevangen in een Gouden Kooi? Zo kom je eruit!

´Ik wil dit niet meer zo! Ik wil ander werk gaan doen, iets heel anders. Maar wat?? Ik zit hier al zo lang! Ik heb alle rondjes wel een keer gedraaid. Ik weet nog niet precies wat ik wil gaan doen, maar één ding weet ik wel: ik moet hier weg! Maar ja, dat is ook best lastig natuurlijk. Ik wil wel écht de juiste keuze maken, dus ik ga ook niet zomaar ergens op solliciteren. Weet je wat het ook is, mensen kennen me hier. En ik weet precies aan wie ik wat heb! Dus zo’n baan als ik nu heb, met deze arbeidsvoorwaarden geef ik ook niet zomaar op natuurlijk! Dan moet er wel iets heel gaafs voorbij komen!’

‘Aangenaam kennis te maken, ik ben Jouw Gouden Werk Kooi….Je kunt wel uit mij wegvliegen hoor, het deurtje staat gewoon open. Maar ja, ik ben ook wel een Héél Mooie Gouden Kooi! Dat vinden de anderen die in deze Gouden Kooi werken overigens ook. En anderen buiten deze Prachtige Gouden Kooi zijn bovendien stinkend jaloers op jou dat jij in deze mooie Gouden Kooi mag werken met zulke mooie Gouden Tralies!  Anderen vinden dus ook dat je eigenlijk niet mag piepen. Waarom zou je veranderen van kooi??’

‘Ja….waarom eigenlijk?’

Herken je het dat je in jouw zoektocht naar een andere baan zo vastberaden begon en dat je die focus ergens onderweg bent kwijt geraakt? Dat je je teveel hebt laten leiden door wat je tegen jezelf in je hoofd zegt en wat de buitenwereld vindt? En dat jouw vastberadenheid heeft plaatsgemaakt voor angst, gelatenheid en frustratie? Dit zijn drie tips die jouw proces weer in gang kunnen zetten. Inzichten om te ontdekken wat je Hart je nu eigenlijk ingeeft! Én die je ook DIRECT een beter gevoel opleveren! Let’s Go!

1. Ontdek de kracht van je gemoedstoestand!

Bij autorijles leer je te kijken naar waar je heen wilt rijden (ik hoor het mijn rij-instructeur nog zeggen: dooooor de bocht heen kijken!), en niet naar de boom waar je niet tegen aan wilt rijden. Als je namelijk naar de boom blijft kijken, wordt de kans groter dat je er tegen aan rijdt. Dit geldt ook voor onze gemoedstoestand. Zoals George Kohlreiser (Psycholoog, gijzelingsonderhandelaar en Hoogleraar leiderschap en organisatiegedrag) zegt: ‘jouw gemoedstoestand is zoiets als: hoe we zijn op welk willekeurig moment ook.’ Het bevat onze emoties, fysiologie, gedrag en gedachten. ‘De kern van succesvol zijn ligt in de gemoedstoestand die we creëren. De focus van onze Mind’s Eye bepaalt onze gemoedstoestand.’ Oftewel, let op waar je je op focust; Een positieve gemoedstoestand genereert positieve gedachten en acties en een negatieve gemoedstoestand genereert negatieve. Een omkeer in je leven begint dus bij focus op een positieve gemoedstoestand! Je zult merken dat dat best een klus kan zijn, vooral wanneer de realiteit waar je naar kijkt (nog) niet meewerkt. 

Dagelijkse focus en trainen van je gemoedstoestand door te kijken naar:

  • Welke gevoelens wil je graag voelen (ongeacht de omstandigheden)? (ontspanning, positiviteit, fun, vertrouwen in jezelf, etc.)
  • In welke situaties voel jij dit gevoel al vaak wel? Noteer zoveel mogelijk!
  • Bevestig in jezelf dat je dit prettige, ontspannen gevoel al heel vaak hebt op een dag (en lever jezelf bewijs aan). Kijk naar waar het al goed gaat, waar het al wel lukt!
  • Zoek momenten op de dag om dankbaar voor te zijn.
  • Herhaal deze momenten van bewustzijn enkele keren per dag gedurende ca. 2 minuten (bij het koffieautomaat, in de auto etc.) voor 4 weken en see what happens! (Het ergste wat je kan gebeuren is dat mensen je complimenten gaan geven over je stralende aanwezigheid…)

‘Wat heeft dit nou met mijn loopbaanvraag te maken?? Dit duurt me te lang en ik weet nu nog niet wat ik wil!’ Klopt, maar als jij je leert focussen op een positieve gemoedstoestand, wordt de route naar je nieuwe werkplek wel een stuk aangenamer. Bovendien wordt men meestal niet alleen aangenomen op zijn/haar kennis en ervaring, maar ook op hoe iemand op ons overkomt en welke VIBE we (onbewust) bij iemand voelen. Aan de slag met die VIBE dus!

2. Ontdek het potentieel van jouw motivatie

Wanneer je merkt dat je je al wat minder gefrustreerd voelt, en wat beter in je vel gaat zitten, wordt het tijd om weer naar je loopbaanvraag te gaan kijken. Wanneer je echt een carrièreswitch overweegt, heb ik hier vijf tips voor je om direct mee van start te gaan. Een carrièreswitch vraagt namelijk nog net weer wat anders dan wanneer je voor je gevoel vastzit in een soort Gouden Kooi. 

Een Gouden Kooien heeft een beetje negatieve klank. Maar eigenlijk zijn dat de werkplekken waar men, in ieder geval ogenschijnlijk, het goed voor elkaar heeft. Bijvoorbeeld op het gebied van secundaire arbeidsvoorwaarden. Nu is het alleen zo dat secundaire arbeidsvoorwaarden op de lange termijn eigenlijk niet voor tevredenheid zorgen. Nee, ze voorkomen ontevredenheid. Dat is iets heel anders (even een doordenkertje tussendoor..). Geld, vaste contracten, leasewagens, bonussen, laptop van de zaak, het zijn allemaal voorbeelden van voorwaarden die ontevredenheid voorkomen. Het geeft een kickstart aan je functie, maar het wordt al snel normaal. Het zijn namelijk Extrinsieke Waarden of Extrinsieke Motivatoren! Dit zijn zaken die eigenlijk ‘gewoon’ goed voor elkaar moeten zijn. Het geven en nemen is dan technisch gezien in balans. Wanneer dat zo is, dan staat de balans zeg maar op nul. Zo niet, dan zorgt dat vaak snel voor ontevredenheid (van jouw kant of die van je werkgever). 

Tevredenheid op langere termijn ontstaat vaak door het gevoel dat je bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage levert aan de organisatie of jouw klanten. Dat je je kunt ontwikkelen en dat je uitgedaagd wordt. En ook dat je je gezien voelt en dat je voelt dat je erbij hoort. Deze zaken zijn niet in geld uit te drukken. Dit zijn Intrinsieke Waarden. Intrinsieke waarden zijn voor iedereen anders. Stel je voor, je werkt in de supermarkt en vindt het leuk om vakken te vullen. Je beleeft er bijvoorbeeld plezier aan om alles mooi strak op de schappen te zetten. Dat ziet er zo lekker opgeruimd en fris uit. Je houdt ervan als alles netje opgeruimd is. Dat doe je overigens niet alleen op je werk, maar ook thuis. Spik en span is jouw huis, heerlijk! Dat is een intrinsieke motivatie. Je voelt plezier bij het uitvoeren van deze taak, omdat het matcht met jouw intrinsieke waarde ‘netheid’.

Waarom doe jij het werk wat je doet? Doe je het momenteel alleen voor nog het geld? Onderzoek dan eens wat voor jou echt belangrijk is als het gaat om Intrinsieke Waarden. Zo kun je mogelijk ontrafelen waar je nou eigenlijk precies naar op zoek bent. Leg wat jij belangrijk vindt dan eens naast je huidige functie en ontdek waar je wat mee kunt doen. Soms is dat namelijk heel goed binnen je eigen organisatie of zelfs in je eigen functie te realiseren door wat (kleine) accenten anders te leggen of verschuivingen in taken! Weggaan is niet altijd de enige oplossing!

3. De Kunst van Focussen

En dan heb je de balans opgemaakt. Je zit wat beter in je vel en je kent je intrinsieke waarden enigszins. En eerlijkheidshalve moet je toch bekennen dat deze waarden in de kern niet matchen met je huidige functie of de organisatie waar je voor werkt (ook al verdien je er wel goed geld). Deze wetenschap kan je mogelijk helpen om weer in beweging te komen en om je neus even buiten die Gouden Kooi te steken. Begin eens met praten met mensen (netwerken). Vertel mensen over jouw motivatie. Vertellen over wat je belangrijk vindt en waarom je doet wat je doet, werkt altijd inspirerend! Focus hierbij je Mind’s Eye op wat je wilt voelen, wat je belangrijk vindt, waar jij voor staat. Anderen kunnen je wellicht helpen of met je meedenken over welke organisaties hier enthousiast van worden en bij aansluiten.

En laat je niet misleiden door de huidige realiteit. Train je focus op je doel, versterk het uithoudingsvermogen van je gemoedstoestand en geef niet op!! Verzamel mensen om je heen die je steunen en stimuleren. Sporten met iemand die daar eigenlijk geen zin in heeft, werkt ook niet motiverend als je wilt trainen voor de marathon. Visualiseer waar je heen wilt, wat je daar wilt doen en voelen en train deze focus. JIJ KUNT DIT! ZET ‘M OP!