5 beste stappen om je vermoeidheid aan te pakken

Vraag jij je af waarom je zo vermoeid ben? Natuurlijk het komt misschien wel door te weinig rust, te veel koffie, stress op het werk of thuis, ongezond eten (of juist veel te gezond willen eten, en als dat niet lukt dan…), gigantische hoeveelheid e-mails die nog op jouw beantwoording ligt te wachten, jouw perfectionisme, je grote hoeveelheid zorgtaken, werk dat misschien toch niet echt bij je past, veel te veel willen pleasen van iedereen, boodschappen die je nog moet halen voor dat etentje (waarvan je nog geen idee hebt wat je daarvoor homemade gaat maken en vooral wanneer??)…zal ik nog even door gaan? (Ik word al moe bij de gedachten)

Nou ja, anno nu is een samenloop van soortgelijke bovenstaande omstandigheden bij heel veel mensen het geval. Het schijnt dat 50% (!!) van alleen al alle dertigers en veertigers aangeeft altijd moe te zijn. Dit kan leiden tot ernstige fysieke, emotionele en mentale klachten, overspannen zijn, burn out, depressie etc. Wat hier vaak aan vooraf ging, was het gevoel van ‘altijd moe’ te zijn.

Als jij jezelf betrapt op aanhoudende vermoeidheid, nodig ik je van harte uit even verder te lezen. Ergens loop je jezelf waarschijnlijk enorm voorbij, maar om dagelijks ook nog yoga oefeningen te gaan doen, of overal ‘nee’ op te gaan zeggen, is ook geen optie voor je. Maar wat dan wel??? Ik ga je 5 stappen geven om hier direct mee aan de slag te gaan!

Bewust creëren

Laten we vanaf hier even stellen dat jij de schepper bent van je eigen gevoelens en ervaringen. Er is namelijk een verband tussen wat je denkt (ik ga groentesoep maken volgens mijn oma’s recept voor het etentje van vanavond (iedereen maakt iets bijzonders)), hoe die gedachte voelt (overweldigd: Oh man wat een werk! Moet ik óók nog naar de supermarkt, want ik heb natuurlijk niet al die ingewikkelde ingrediënten in huis, maar heb ik helemaal geen tijd voor! Dit gaat me bovendien nooit lukken en de soep smaakt natuurlijk al helemáál niet zoals bij oma) en wat zich vervolgens in reactie daarop manifesteert (groentesoep à la oma en jij voelt je gestresst en vermoeid, of groentesoep uit blik en geen zin meer in het etentje omdat jij de enige bent die niks zelf heeft gemaakt).

Oké nu draai ik het voorbeeld een beetje om, zodat het nog duidelijker wordt:

Er is dus een verband tussen wat je denkt (ik houd van koken en ik ga groentesoep maken volgens mijn oma’s recept), hoe die gedachte voelt (Oh daar heb ik echt zin in! Daar gaan we van smullen! De geur alleen al doet me altijd denken aan vroeger!) en wat zich vervolgens in reactie daarop manifesteert (heerlijke homemade met veel liefde klaargemaakte groentesoep à la oma en een blij gevoel bij jou). Tja de uitkomst lijkt ongeveer hetzelfde, maar je gevoel tijdens het proces behoorlijk verschillend!

Alles wat we zijn is het resultaat van wat we hebben gedacht´ zei Boeddha ooit, daar schreef ik al eerder over in een van mijn blogs. Je kunt tenslotte niet verwachten dat je met het volgen van het groentesoep recept van oma uiteindelijk tomatensoep op tafel zet. Het klinkt allemaal zo logisch als ik het zo vertaal, en dat is het ook. In het geval van oma’s groentesoep heb je dit bewust gecreëerd. En het belangrijkste verschil in dit voorbeeld is misschien wel: geniet niet alleen van de soep als hij klaar is, maar vooral ook gedurende het kookproces! En deze wijsheid kun je natuurlijk veel breder trekken! Het leven gaat niet alleen om de uitkomst, maar om de weg er naar toe. Dit even over het kader vanuit waar ik nu schrijf, nu verder over jouw vermoeidheid.

Nooit meer vermoeid?

Even voor de helderheid, ik heb het hier niet over mensen die vermoeidheid ervaren door medicijn gebruik of (psychische) ziektebeelden. Ik heb het hier over zoeken naar grip op je eigen gedachten en gevoelens en daarmee ook je eigen acties en dus ook op wat je manifesteert. Dit is een continue proces en nee, helaas is het niet zo dat als je dit eenmaal kunt, je nooit meer vermoeid zal zijn. Dat je voor altijd in ‘balans’ zult zijn en volledig ‘zen’ door het leven gaat. Ik ga je nu handvatten geven hoe je iedere keer wanneer het nodig is, weer gaat luisteren naar je eigen gevoel. Als je je namelijk niet goed voelt, is dat een heel duidelijke indicator dat iets anders misschien beter voor je is en beter bij je past.

5 Stappen bij vermoeidheid

Stap 1 Weet wat je niet meer wilt voelen

Oké, het dus gaat om wat je voelt (en jij denkt nu waarschijnlijk: ik voel me ‘vermoeid’). Stap 1 is je niet meer vermoeid willen voelen. In gevoelens zit een soort gradatie, een schaal:

 1. Liefde, waardering, kracht, vreugde, vrijheid
 2. Hartstocht
 3. Enthousiasme, gretigheid
 4. Positieve verwachting/ geloof
 5. Optimisme
 6. Hoop
 7. Tevredenheid
 8. Verveling
 9. Pessimisme
 10. Frustratie, irritatie, ongeduld
 11. Overweldigd zijn
 12. Twijfel, zorgen
 13. Afkeuring, Boosheid
 14. Haat, woede, wraak
 15. Jaloezie
 16. Onzekerheid, schuld
 17. Angst, verdriet, neerslachtigheid, wanhoop, krachteloos 

Interessant is om echt te voelen hoe jouw vermoeidheid precies voelt. Ben je ‘overweldigd’, of gaat het ergens anders over en uit het zich in vermoeidheid? Het gaat niet zo zeer om het exacte woord, maar om waar je ongeveer zit op de ‘schaal’. 

Stap 2 ontdek wat je wel wilt voelen en houd dit vast

Als je weet waar je ongeveer zit op de schaal, draait het er vooral om dat je bewust zoekt naar een gevoel dat iets beter is. Dus als jij je overweldigd (11) voelt, onderzoek dan naar wat je frustreert (10) en reik uiteindelijk uit naar het neutrale gevoel van ‘gewoon tevreden’. Schaal dan langzaam op naar wat je wél wilt voelen. En let op: je gedachten zijn sneller dan je lijf en gevoelens. Neem dus even je tijd! Als namelijk te snel gaat, werkt het niet.

Stap 3 Laat je leiden door je gevoel

Belangrijk bij stap 3 is dat je zoekt naar hoe je al je weerstand los kunt laten. Hoe kun je de ontspanning toe gaan laten in je lijf? Hoe kun je jezelf helpen relaxen? Of rustig aan energiek maken zonder te forceren? Gewoon omdat het ‘goed voelt’.

Misschien heb je nu gedachten als:

 • ja maar ik ben dan nog steeds moe, dus dit helpt niks
 • ik baal er gewoon nog steeds van dat ik slecht slaap
 • jij hebt mooi praten, want jij weet niet hoe zwaar ik het heb

In je huidige realiteit klopt dit allemaal. Mijn uitnodiging is om dit als innerlijke weerstand te zien. Het is allemaal waar, maar het zorgt er niet voor dat je hieruit komt! Dus stop met uitleggen waarom je bent waar je nu bent en waarom je niet in de flow zit. Je zult een ander recept moeten kiezen als je andere soep wilt serveren! Zoek naar wat jou in de neutrale of iets positievere schaal kan helpen!

Als je in die positieve gevoelens zit, dan is het ook veel gemakkelijker om keuzes te maken die passen bij waar jij je goed bij voelt. Dat kan dus betekenen dat je een etentje afzegt, of dat je eerder naar bed gaat (omdat je daar zin in hebt) of dat je besluit om meer thuis te gaan werken, omdat je dan rustiger kunt werken. Vaak kom je vanuit een positievere mindset ook gemakkelijker op andere oplossingen. 

Stap 4 blijf gefocust op hoe jij je wilt voelen, ook al voel je het nog niet!

Geloof jij dat jij helemaal ontspannen en energiek kunt zijn? Wat zijn je overtuigingen op jouw vermoeidheid? Als je niet kunt voelen wat je zou willen voelen, ga je óf te snel (neem nog even de tijd en houd je positieve gedachten vast) óf je gelooft diep van binnen niet (meer) dat het je zal lukken, dat het niet voor jou is weggelegd om te mogen ontspannen of je energiek te voelen. Dit blijft je negatieve gevoelens en ervaringen bezorgen.

“Ja maar ik weet heel goed wat ik wil, maar toch krijg ik het niet, hoe kan dat??” Een lastigst is deze stap: ik wil me graag energiek voelen, want dat voel ik me nu niet. Met die laatste toevoeging, bevestig je eigenlijk vooral je huidige situatie en maakt deze nog steviger. Denk dus terug aan momenten waarop jij je juist heel energiek voelt! Of juist heel vitaal en uitgerust of ontspannen. Echt, die momenten zijn er! Train deze spier en je gaat je echt beter voelen en je gaat ook andere dingen in je leven manifesteren!  Vanuit positievere gevoelens maak je positievere beslissingen en dus ervaringen die beter afgestemd zijn op wat goed is voor jou!

Stap 5 erger je nooit meer aan stap 1!

Oh onze innerlijke criticus is er zo goed in; jezelf het gevoel geven dat je echt nog niets bent opgeschoten. ‘Zie je wel, nou gaat het wéér niet goed! Nu ben je tóch weer moe! Ik dacht al dat het NIKS zou opleveren!’ 

In plaats van dit gevoel te versterken in jezelf en langzaamaan weer van de emotionele schaal naar beneden te glijden, is dit het moment dat alle innerlijke bellen mogen gaan rinkelen! Zoek naar een vorm van dankbaarheid in jezelf dat je inmiddels al zo alert bent dat je het doorkrijgt wat er gebeurt. Zo iets als: ‘Ah blijkbaar was ik even vergeten dat ik: een heerlijk leven verdien, in alle ontspanning en dat ik mijn leven helemaal vol energie mag leven en kan vormgeven zoals ik het maar wil! Ik ben blij dat ik het zo snel al weer in de gaten heb, laat ik eens kijken wat ik niet meer wil (stap 1).’

En zo begint de cyclus weer opnieuw. Naar mate jij je hier bewuster van gaat worden, zul je merken dat je door de dag heen veel heen en weer schommelt met je gevoelens. En dat je dus moment na moment de kans krijgt om weer opnieuw te focussen op wat je wél wilt voelen! Je kunt het niet fout doen. 

En naast deze tips zijn uiteraard ook alle tips zeer relevant die gaan over gezonde voeding, voldoende slaap etc. Merk je dat je echt chronisch vermoeid blijft, ga dan in ieder geval eens langs je huisarts! Wil je (daarnaast) coaching van mij, mail me dan. Dan plannen we een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Waardevol? Ik waardeer het als je mijn artikel deelt, wie weet help je een ander er ook mee!