Mijn Masker en Ik

Sta je bekend om je vriendelijkheid en hartelijkheid? En ken je dat van jezelf dat je je wel eens inhoudt, of tactisch doet om maar ‘aardig’ gevonden te blijven worden? Of word je juist geroemd om je wijsheid? En merk je dat je jezelf wel eens wat opblaast en groter maakt om de ander te laten merken hoe goed/slim je eigenlijk wel niet bent? We noemen dit ‘maskers’. Eerder haalde ik deze term al aan in mijn blog licht op je schaduwkanten. Welk masker zet jij vaak op en waarom? 

Iedereen heeft in zijn leven maniertjes, ‘maskers’, ontwikkeld om dingen van zichzelf naar de buitenwereld te verbergen. Het is de buitenste laag van onze persoonlijkheid, het gezicht dat we aan de buitenwereld laten zien. Met een ‘masker’ op doe je een poging om de beste versie van jezelf te laten zien. En je probeert je vervolgens te conformeren aan een zelf ontwikkeld, volmaakt beeld, wat juist eerder de onvrede over jezelf en je leven voedt dan de zelfacceptatie.

Er zijn drie soorten maskers te onderscheiden:

  • Liefdesmasker (onderwerping en afhankelijkheid)
    Het liefdesmasker uit zich in ‘goed’ en ‘lief’ gedrag en gaan vaak gepaard met een gevoel qua moreel superieur te zijn aan de ander. Je wil er kosten wat het kost voor zorgen dat je de goedkeuring en liefde van de ander ontvangen.
  • Machtsmasker (agressie en controle)
    Iemand die het machtsmasker draagt probeert te ontsnappen aan zijn/haar kwetsbaarheid. Je wil winnen, jezelf overtreffen, dominant en (kosten wat het kost) de beste zijn, dit geeft je zekerheid en zelfrespect. Liefde en kwetsbaarheid wijs je af.
  • Sereniteitsmasker (afstandelijkheid en reserve)
    Het sereniteitsmasker uit zich in terughoudendheid, onverschilligheid, geen betrokkenheid of onechte spirituele onthechting (niets doet mij wat). Je biedt problemen het hoofd door er ‘boven’ te gaan staan en je koel op te stellen.

Vaak kunnen je je masker zichtbaar maken door je af te vragen: welke indruk wil ik wekken en waarom? Bijvoorbeeld: ‘ik moet altijd doen alsof ik sterk en onafhankelijk ben (machtsmasker), ik wil niet dat mensen de indruk krijgen dat ik het niet alleen af kan.’

Het masker is een poging om onkwetsbaar te worden in de hoop niet geraakt te worden. Iedereen heeft een bepaald soort masker. Vaak is het een vervorming, een imitatie van de authentieke eigenschappen van het ‘Hoger Zelf’ die eronder liggen. Je werkelijke innerlijke liefde, macht en sereniteit. Het masker houdt je dus weg van je werkelijke, spontane zelf. Een manier om meer bewust zijn en uiteindelijk meer grip op je masker te krijgen, is bijvoorbeeld de volgende oefening:

  • Bepaal wat jouw dominante masker is.
  • Noteer gedurende vijf dagen voorbeelden momenten dat je je masker in de omgang met anderen herkent.
  • Noteer hoe je reageert en noteer waar je kwetsbaarheid in zit, waar je bang voor bent.
  • Bedenk passende reacties die authentieker en persoonlijker zijn.
  • Hoe meer bewustzijn hierop komt, hoe gemakkelijker je in de toekomst de authentieke versie van je eigenschap van liefde, macht en sereniteit in kunt leren zetten!

Laat jezelf eens écht zien! Je zult verrast worden door het effect ervan! En vind je het in je eentje lastig om te buigen en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dat gerust contact met me op.