Positief Denken in 4 Stappen (ook als alles tegen zit)

Het voelt alsof mijn leven aan alle kanten VAST zit. Het liefst zou ik mijn leven misschien wel 180 graden willen omdraaien. Maar op een of andere manier krijg ik het maar niet voor elkaar. Ik wil meer vrijheid, een sabbatical, een camping beginnen, iets doen met mijn leven wat er ‘écht toe doet’. Dat boek schrijven, een hobby oppakken, vaker uitslapen, of gewoon wat vaker spontaan iets leuks doen met vrienden. Mijn realiteit lijkt echter meer op een aaneenschakeling van overwerken, te moe en chagrijnig zijn om nog naar dat feestje te gaan, ruzies door stress, gillende kinderen, rekeningen die betaald moeten worden, om over de boodschappen, creatieve en gezonde avondmaaltijden, sporten en het huishouden nog maar te zwijgen….En dan plof ik ’s avonds op de bank en zie ik al scrolled door mijn socials dat iedereen véél gelukkiger is dan ik door een aaneenschakeling van foto’s uit glamoureuze sushi restaurants, boottripjes op Ibiza, en heel veel #takemeback en #newyorkjewasgeweldig….Heel inspirerend. Gefrustreerd gooi ik mijn mobiel aan de kant en zet Netflix maar weer aan… Wát een top dag…Pfff

Het gevoel hebben dat jij duidelijk iets niet goed doet in je leven en anderen wel, heeft iedereen wel eens. Soms ben je daar ook zo weer van verlost, maar soms kan je het knagende gevoel maar niet van je af zetten. Jij wilt je ook goed voelen en weer stralend door het leven gaan! Dit is hoe je NU in 4 stappen uit jouw negatieve spiraal komt en je positief gaat voelen ondanks alle omstandigheden!

Stap 1: STOP! Negativiteit zorgt voor meer negativiteit

Ken je dat je gemakkelijk alle dingen en omstandigheden kunt opnoemen waar je allemaal niet blij mee bent? Waar je van baalt (kilo’s te veel, veel vervelende collega, etc.) en wat jou bevestigt dat er (nog) héél véél negatieve, moeilijke, ingewikkelde, complicerende aspecten in jouw leven zijn? We noemen dat Specifieke negativiteit. Je hebt een ‘hyperfocus’ op de negatieve aspecten in je leven gecreëerd; je bent je er enorm van bewust wat er allemaal mankeert (Ja maar Eline, dat IS ook echt zo hè!!). Misschien allemaal waar, maar deze gedachten zorgen er óók voor dat je blijft waar je bent; het helpt je er niet uit!

Wat helpt dan wel? Wordt iets minder specifiek. Erken dat er echt nog wel wat aspecten in je leven zijn waar je niet zo blij mee bent, wat anders kan. Maar erken ook dat er veel is waar je eigenlijk niet ontevreden mee bent, wat best aardig gaat, of waar het soms al wel lukt. Iets minder zwart wit allemaal! Dit is een wat neutralere houding ten opzichte van je problemen. Voed je negativiteit niet continu door bepaalde omstandigheden te bevestigen!

Stap 2: Kom van Negatief naar Positief denken

Wanneer je iets minder specifiek in je negatieve gevoelens zit en je je iets neutraler opstelt, wordt het gemakkelijker om ook wat meer positieve aspecten van je leven te herkennen. Het wordt gemakkelijker om dingen te benoemen waar je neutraal tot zelfs positief tegenover staat in je leven. Ga dan dit positieve gevoel eens voeden. Creëer meer focus op de positieve aspecten in jouw leven! Waar wordt je eigenlijk best blij van in jouw dagelijks leven? Waar ben je dankbaar voor? En zo bouw je aan jouw positieve kijk naar je huidige leven, nog zonder dat er iets is veranderd! 

Stap 3: Zo Formuleer je Positieve Doelen!

Vanuit een positieve houding, kunnen ook weer nieuwe positieve dingen ontstaan! Hoe dan? Nou zo:

  1. Formuleer minimaal één positiefkorte termijn haalbaar doel of actie waarop je je nu al kunt verheugen. (Korte termijn is bijvoorbeeld binnen nu en twee weken) Iets waar je energie van krijgt, waar je van ontspant, waar je blij van wordt, of trots op kunt zijn bijvoorbeeld.
  2. Noteer hierbij niet alleen hoe je dit doel gaat bereiken en wanneer maar vooral: Waarom!! ‘Waarom’ geeft voeding aan een doel, een reden en focus!
  3. Formuleer ook minimaal één positief middellange termijn haalbaar doel of actie. Zorg dat je al energie krijgt van het idee alleen al, dat je er blij van wordt als je er aan denkt. (Middellange termijn is bijvoorbeeld binnen nu en twee maanden)
  4. Noteer ook bij het lange termijn doel waarom je dit wilt bereiken.
  5. Herhaal het bovenstaand ook voor een lange termijn haalbaar doel. (bijvoorbeeld binnen nu en een half jaar of jaar)
  6. Wees specifiek. Bijvoorbeeld: ‘ik wil minder afspraken inplannen in mijn vrije tijd, om zo spontaan te kunnen kiezen waar ik die dag zin in heb’. Dit is niet een heel specifiek doel al lijkt het misschien wel zo. Specifieker is: ik zorg dat ik één zondag in de maand geen afspraken in plan. Ik zorg dat ik die dag oppas voor mijn kinderen heb en geef mezelf die dag de ruimte om te doen waar ik dan zin in heb (en daar heb ik ook al wat ideeën voor!!) Waarom wil ik dat? Omdat ik mijn creativiteit wil voeden, me minder gevangen wil voelen in het dagdagelijkse leven, ik wil me vrij voelen en een dag even zelf wil kunnen bepalen wat ik doe!

Naar mate je jouw humeur meer voedt vanuit Specifieke Positiviteit, manifesteer je uiteindelijk ook meer positieve aspecten in je leven.

Stap 4: Start NU!

Wat je vanaf nu gaat opzoeken gedurende jouw dag, is een gevoel van ontspanning. Een ontspannen glimlach op je gezicht! Wat kan jouw werk/ het koken/ boodschappen doen/schoonmaken etc. NU een beetje meer ontspannen maken? Je zult je emotioneel al veel beter gaan voelen, wanneer je je hier in het moment op focust. Dat is wat het je in het NU oplevert! Dat goede gevoel ga je uitstralen! En dát gaat er weer voor zorgen dat er nieuwe gave dingen, opdrachten, mensen, ideeën etc. op je pad komen. Ieder moment van de dag kun je hiermee beginnen, zoals NU bijvoorbeeld!