Tijd voor verandering

“Ik wil veranderen! Maar écht! Ik weet ook wel wat ik anders zou willen en moeten doen in mijn leven (meer sporten, minder zeuren, meer sparen, minder eten, meer netwerken, stoppen met roken, volledige carrièreswitch…etc. etc). Maar toch lukt het niet. Heel gek. Het is net of iets me dan tegenhoudt ofzo.  Als ik het er met anderen over heb, vragen ze doodleuk waarom ik dat dan niet ‘gewoon’ verander in mijn leven. Dan denk ik, ja jij hebt makkelijk praten! Maar blijkbaar werkt het niet zo in mij. En ik ga dan ook heel erg twijfelen of ik het wel echt wil veranderen. Misschien ben ik wel gewoon zoals ik ben…Moet ik me er toch maar bij neerleggen?”

Er zijn drie componenten die er voor zorgen dat je daadwerkelijk in beweging komt. Dus ben je klaar met ‘jo-jo-veranderingen’? Lees dan even door! Met welk component ga jij aan de slag?

1. Willen; belang hebben bij de verandering

Wil je écht verandering? Misschien zeg je direct ja! Maar misschien merk je wel dat je diep van binnen ook twijfels hebt. Misschien wel, omdat aan beide opties verschillende voor- en nadelen kleven. En dan is het best lastig afwegen wat je kiest! Een mooi hulpmiddel hierbij is inzichtelijk krijgen wat de voor- en nadelen van beide keuzes zijn. Dus bijvoorbeeld;

  1. Wat zijn de voordelen van deze baan behouden? En wat zijn de nadelen/consequenties van deze baan behouden?
  2. En vervolgens, wat zijn de voordelen van het beginnen in een andere functie (al dan niet bij een andere werkgever) en wat zijn de nadelen / consequenties van het beginnen in een andere functie. 

Dit proces lijkt wat dubbelop, maar dat is het niet. De voordelen van je huidige baan behouden, zijn niet hetzelfde als de nadelen van het aannemen van een nieuwe functie. Dus je maakt twee verschillende overwegingen en onderzoekt vervolgens wat je in jezelf bij beide opties merkt. 

Welke belangen wegen zwaarder voor je? Wat is voor jou belangrijk? Misschien kom je er achter dat je toch eigenlijk niet wil veranderen. Dan ben je gauw klaar met je overwegingen. Anders volgt vaak het volgende component!

2. Kunnen; vertrouwen hebben in de verandering

Zou je wel willen veranderen? Dan is de vraag, heb je er ook vertrouwen in dat het je gaat lukken? Kun je het ook? Heb je ooit in je leven wel eens een dergelijke verandering meegemaakt waar inspiratie, kracht of moed je kunt putten? Heb je misschien bepaalde personen in je omgeving die jou kunnen helpen en stimuleren hierbij? Moet je misschien eerst nog iets leren voordat je ook daadwerkelijk kunt veranderen? 

Stel jezelf de volgende vraag: Van een schaal van 0 tot 10, hoe groot acht je de kans dat je deze verandering gaat lukken? Zit je boven de 0? Waarom geef jij jezelf dan dat cijfer? Waarom is het geen nul? Wat doe je dus blijkbaar al goed? Wat heb je al geleerd wat je kunt toepassen? Én wat zou je bijvoorbeeld vandaag kunnen doen om die kans met nog 0,5 of 1 puntje te verhogen?

En dan voel je dat je wel wilt en ook wel kunt veranderen, maar wat dan?

3. Ready? Klaar zijn voor de verandering

Misschien heb je inmiddels wel ontdekt dat je wilt veranderen! Bovendien voel je ook wel het vertrouwen dat het je gaat lukken. En toch doe je het niet, want….Misschien ben je nog niet klaar voor de start! Nu komt het aan op het uitvogelen wat je nodig hebt om hier klaar voor te zijn. Welke angsten heb je nog? Kun je nog enkele hulpbronnen aanboren? Wat zou het gemakkelijker maken om een start te maken? Of voel je de negatieve consequenties eigenlijk nog onvoldoende om daadwerkelijk te beginnen?

Dit wordt ook wel de liminale fase genoemd. In deze fase kun je nog een beetje heen en weer geslingerd worden in je twijfels. Want ja, wanneer ben je nu echt klaar ergens voor? Misschien ben je wel bang voor alles wat je gaat voelen en meemaken. Ben je wel klaar om misschien wel je neus te stoten, afgewezen te worden, te falen? En klaar om voor jezelf te kiezen, je eigen verantwoordelijkheid te nemen, ‘ja’ te zeggen tegen wat voor jou belangrijk is in jouw leven?

Wanneer je eenmaal in jezelf hebt besloten, ‘Ja, ik ben er klaar voor’, dan is het vaak ook zo geregeld. Dan ga je je openstellen, in actie komen, je dromen delen en dan zullen mensen je stimuleren en helpen om te je laten slagen. Ga dus op zoek naar de ‘Ja’ in jou om een eerste stap te zetten! You don’t have to go fast, you just have to go!