Is het jou wel eens opgevallen dat zelfs ook echt fysiek fitte mensen zich toch uitgeblust kunnen voelen? Misschien ben je zelf wel iemand of ken je mensen die veel sporten en behoorlijk gezond leven, voldoende slapen en tóch niet écht goed in hun vel zitten. Raar toch? We horen vooral de afgelopen jaren hoe belangrijk voeding en beweging is. Ik persoonlijk ken eigenlijk niemand die niet op een of andere manier door dit ‘gezondheidsvirus’ is gegrepen. We hebben inmiddels zo ongeveer allemaal wel eens zoiets als een groene smoothie geprobeerd, of een bietenpizzabodem gegeten, een crossfit les of een online über strakke influencer gevolgd in zijn/haar dagelijkse sport- en voedingsroutine. En toch voel je je niet super, niet helemaal althans en lijkt er iets te ontbreken…maar wat? Wat zie je over het hoofd? Dit zijn drie stappen die leiden naar meer energie!
Stap 1: (H)erken dat je meer bent dan botten en spieren
Als we kijken naar ons fysieke gestel zijn we geneigd om ons lichaam op te delen in twee delen:
– een mechanisch lichaam; botten, spieren, pezen, dat waardoor je kunt bewegen
– een chemisch lichaam; hormonen, vitaminen, stofjes die je lichaam aanmaakt en wat aangevuld moet worden
Dit is waarom we sporten en voeding zo belangrijk vinden. En dat is het ook. Een gezonde stevige basis helpt om je goed te voelen.
Volgens mij hebben we naast deze tweedeling ook nog een ‘elektrisch geladen/energie lichaam’. Zeg maar ´dat waardoor je überhaupt in beweging komt’. Daarbij gaat om vragen als: Hoe vol zit jouw batterij? Hoeveel energie heb jij vandaag? Waar richt jij je energie op? En ook hoe ‘vol’ zit je met gedachten en emoties van jezelf en van anderen en wat doe je daar vervolgens mee? Voel je überhaupt nog wat je voelt, wilt, vindt en nodig hebt? En misschien voel je dat wel, maar doe je er te weinig op uit. En is je energie vooral gefocust op positieve dingen, waar je dankbaar voor bent en tevreden mee bent, of juist waar je gebrek aan hebt? Dus waar ligt jouw focus?
Stap 2: Focus op ontladen
Door de dag heen doen we gigantisch veel indrukken op. Maar waar laten we die indrukken? Wanneer verwerken we die? Want wat doen we met stilte, met verveling (bestaat dat nog?), wat doe je als je ergens moet wachten? Dit zijn de momenten waarop we ‘vroeger’ even gingen mijmeren. Als ik naar mezelf kijk, zie ik mezelf mijn telefoon pakken en van alles checken. Ik kan dan gemakkelijk het gevoel hebben dat ik nog ‘van alles moet’. Ik merk ook bij heel veel mensen die ik coach dat ze gewoon domweg ‘overvol’ zitten. Vol met prikkels, gevoelens, gedachten, (decennia oude) opmerkingen van mensen. Zooi, zeg maar. En als er nog nauwelijks momenten van ontlading zijn, van reflectie, mijmeren, niksen, voor je uit staren zijn, verwerking, dan zit je op enig moment gewoon vol!
Als we nu eens kijken hoe we met ons mechanische en chemische lichaam omgaan, zie ik het volgende:
Als we voldoende hebben gegeten, stoppen we met eten (althans meestal wel..). We geven ons lichaam tijd om het eten te verteren door enkele uren niet te eten. En op enig moment ga je ook even naar het toilet. Heb je een keer een zeer uitgebreid diner, dan zijn er veel mensen die de volgende dag een beetje rustig aan doen met eten. Daarnaast doen de meeste mensen ook iets aan sport of beweging. Zo houden we onze spieren sterk en soepel, ons hart wordt getraind en we maken stofjes in ons lichaam aan waar we ons goed door voelen. De meeste mensen weten ook dat je vooral door rust tussen de trainingen door juist sterker wordt. Je ziet zo heel duidelijk dat we de afwisseling nodig hebben van ons lichaam voeden en ontladen.
Nu komt de vraag, wat doe je met jouw ‘elektrisch geladen/energetische’ lichaam? Ben je qua energie al weken ‘een marathon’ aan het lopen? Zonder pauze, zonder verveling, mijmeren en échte rust? Ben je je dagelijks aan het volproppen met gevoelens, verhalen, geluiden, nieuws, FB/insta en opmerkingen zonder hiervan ook even uit te blazen? Logisch toch dat je hiervan dan oververmoeidheid en uitputtingsverschijnselen krijgt? Slapen alleen helpt dan niet (zie soms ook eerst maar eens in slaap te komen). De haast, de verhalen, de onrust en de rush blijven dan nog (ongemerkt) teveel in je lichaam zitten.
Wat helpt dan wel??
Bewust tijd nemen om te ontladen. Ontladen is in een staat van rust, openheid, ontvankelijkheid, bewuste passiviteit komen. Hoe? Nou bijvoorbeeld zo:
– Door even voor je uit te staren
– Je telefoon, tablet, laptop weg te leggen
– Kijk eens rustig naar buiten met een kop thee of koffie
– Adem eens een paar keer bewust in en uit en glimlach om jezelf
– Schrijf! Schrijven vertraagt namelijk enorm omdat je hoofd sneller gaat dan je handen kunnen. Schijf op wat je vandaag allemaal hebt gevoeld, hoe klein ook. Welke signalen heb je allemaal opgepikt? Bewust en onbewust.
– Ga even naar buiten, neem wat verse zuurstof in je op (en laat je telefoon even thuis of op het werk liggen)
– Zoek de oplossing niet in de grote momenten van een dag sauna, maar creëer dagelijks meerdere kleine gelegenheden van enkele minuten. Meerdere keren op een dag bewust een paar minuten afschakelen helpt enorm. Ga voor een vergadering gewoon even in de ruimte zitten en wacht gewoon eens tot jullie beginnen, zonder telefoon…
– Neem een bad of douche en laat alles van je ‘afstromen’
– Mediteer
Klinkt misschien zweverig, truttig, maar dit zijn allemaal dingen die we zo graag doen als we op vakantie zijn…Stel het niet uit tot je vakantie hebt, zorg voor dagelijkse microvakanties!

Stap 3: Ontdek jouw natuurlijke flow
Om maar even in de vakantiesfeer te blijven: denk eens aan golven van de zee. Ze komen, trekken zich terug en komen weer terug. Deze beweging kun je helemaal uit elkaar rafelen tot 4 fases:
- Opbouwende fase, de golf zwelt aan, wordt hoger en groter
- De golf bereikt zijn maximum en komt dan eigenlijk heel even tot stilstand
- Na die korte stilstand van een fractie van een seconde bouwt hij zich af en trekt zich terug
- En ook dan volgt er een korte stilstand voordat de volgende golf weer komt
Zo is het ook met onze ademhaling. Voel maar even bewust tijdens het lezen van dit artikel dat er in je ademhaling ook altijd twee moment van ‘niks’ zijn. Je ademt in. Er is een korte stilte, je ademt uit en dan verlaat de adem je lichaam weer. Dan volgt er opnieuw een stiltemoment en als vanzelf komt er een nieuwe inademing. En zo is het ook met Flow!

We zijn ergens een beetje bang geworden voor en/of vervreemd geraakt van deze golfbeweging, deze flow. We denken dat wanneer we even stoppen, dat er dan geen natuurlijk moment van activiteit meer ontstaat. En dat terwijl het in het hele leven verweven zit! We hebben hierdoor de neiging om continu door te gaan, eigenlijk continu inademen. Kom op, schouders eronder, nog even doorzetten. En ook om te bevestigen dat dit niet lukt in jouw leven. We gaan voorbij aan de natuurlijke beweging en forceren onszelf in continue activiteit. Bewuste ‘passiviteit’, het moment om even je handen ergens vanaf te trekken, je focus te verleggen, te ontspannen, is een diep verlangen van veel mensen én een zonde geworden. (hoe gaat het met je? Druk druk druk!). Ik pleit graag even voor het verlangen, want heb jij ook niet de beste ideeën op de momenten dat je het het minst verwacht zoals ’s ochtends onder de douche? Je onderbewuste de ruimte geven is juist super slim, effectief en efficiënt. En nee, jouw leven in jouw flow leven kan niet altijd, dat klopt. Dat hoeft ook niet volgens mij, dat is ook niet het doel. Het is niet alles of niets! Ik wil alleen maar zeggen dat ik verwacht dat er veel momenten zijn in jouw dag, dat je wél voor die flow kan kiezen. En al die kleine momenten geven je vaak een gevoel van flow op een dag, een gevoel van ruimte om de dingen op jouw manier te doen, gevoel van keuzes kunnen maken, regie te krijgen over jouw leven.
Even een klein oefeningetje voor deze week:
- Waar forceer jij jezelf om door te zetten (kom op, nog even en dan is het af)? Terwijl je ‘weet’ dat het effectiever is om even een korte break in te lassen?
- Stel jezelf even de vraag, wat zegt mijn hart nu? Wat zou ik eigenlijk moeten doen nu? Wat zou eigenlijk beter werken op dit moment?
- Onderzoek wat mogelijk is van wat je ‘eigenlijk’ zou moeten/willen doen en geniet van je eerste stap in de richting van een natuurlijke flow.
Die golfbeweging zit natuurlijk door de dag heen. Sterker nog, door de dag heen heb je meerdere kleine en grotere golfbewegingen. Ben je bijvoorbeeld een ochtendmens, dan zal jouw eerste ´inademing´, jouw activiteit, vooral aan het begin van de dag liggen. Maar ook tijdens dat begin van de dag zitten kleinere golfbewegingen. Hoe meer je die golfbewegingen ontdekt en volgt, hoe natuurlijker je in de flow van je dag komt. De kunst zit hem er vaak in, dat je aan gaat voelen wanneer je golfbeweging bijna op z´n max zit en daarna afneemt. Korte break inlassen (koffie halen, toilet bezoek, even 5 minuten naar buiten) en doorgaan als je voelt dat je weer de volgende opwaartse golf te pakken hebt.
Dit geldt overigens ook voor je wekelijkse routine. Routine helpt ons doordat we gewend raken om ‘op maandag en donderdag te sporten’. Het heeft alleen ook het nadelige effect dat je niet meer echt voelt wat jij die maandag eigenlijk nodig hebt. Dit is slechts een kleine kanttekening. Soms kun je er voor kiezen om toch niet te gaan sporten, maar iets anders te doen voor je vitaliteit. En soms kies je ervoor om toch te gaan, omdat je weet dat het je helpt. Zoek eens die golfbeweging op, ook in de routine.
Meer energie genereren zit volgens mij vooral in het gevoel dat je regie wilt hebben over waaraan jij op welk moment je energie besteedt. Zelf kunnen beslissen. Soms beslis je daardoor dat het slim is om even door te werken in plaats van te stoppen. Alleen al zo’n bewuste keuze geeft energie. Probeer het eens uit en ontdek wat het jouw naast gezonde voeding, voldoende slapen en lekker bewegen kan opleveren!
