Verandering; De Weg Van Oud Naar Nieuw

“Weet je Eline, het moet echt anders en ik heb zo veel leuke ideeën over wat ik kan doen. Echt, ideeën genoeg! Sterker nog, ik weet ook best wel wat ik zou moeten gaan doen! Maar ik kan me er maar niet toe zetten…Ja, heel gek. Ik moet dan zo’n drempel over ofzo en ik weet dan eigenlijk ook niet of ik het wel écht wil, snap je? Dus dan denk ik, misschien moet ik wel gewoon blijven doen wat ik nu doe en al die ideeën maar even parkeren of vergeten ofzo…En toch lijkt dat geen optie.”

Ik denk dat iedereen dit bovenstaande wel eens heeft gevoeld. Weten wat je eigenlijk zou moeten doen. Een enorme ‘JAA’ voelen in jezelf als je ergens aan denkt. En tegelijkertijd een gigantische ‘NEEEE’ of ‘STOP’ voelen. Een soort kortsluiting in je hoofd. Iets wat zo’n gaaf idee leek toen je er nog vooral over nadacht, wordt een heel beangstigend plan als de uitvoering dichterbij komt. Tegelijkertijd weet en voel je ook dat je niet meer terug kunt en wilt naar het oude. Je zit in de magische fase van een veranderingsproces! Hier 3 inzichten om door deze zogenaamde Liminale Fase heen te komen! 

1. Acceptatie

“In het ‘ondertussen’ gebeurt het, daar vindt de verandering plaats” aldus Danielle Braun, Corporate Antropoloog. We willen snel duidelijkheid over waar ‘het heen gaat’. We willen zo snel mogelijk af van deze ‘inbetween’ fase. De Liminale Fase is een fase vol ongemak en onzekerheid. Soms is het echt een rot-tijd. Een tijd vol ups en downs. En je wilt vaak dat het NU klaar is. Jouw brein zoekt namelijk naar veiligheid en houvast. Maar dat lukt natuurlijk niet één- twee- drie. Zoek daarom steun bij gelijkgestemden, praat erover. Wellicht brengt het herkennen en erkennen van het feit dat je in deze fase bent beland al een beetje houvast. Je moet hier nu eenmaal doorheen. Het nieuwe is onderweg!

Maar hoe doe je dat dan; accepteren? Door je aandacht te verleggen. Door te voelen dat je hier op dit moment even niets aan hoeft te doen of veranderen. In het NU is namelijk vaak eigenlijk helemaal geen probleem, dat maakt ons denken ervan. In het NU zijn heel veel mogelijkheden om los te laten en tevreden te zijn met waar je staat. Je bent al verder dan je was én je innerlijke ‘werk’ is nooit klaar, so why hurry? 

2. Ontspan je geest

Dit is de fase om los te komen van je oude ideeën en patronen. Én het is de fase om het nieuwe te verwelkomen. Het is een fase waarin het oude niet meer klopt en het nieuwe nog mag gaan ontstaan en groeien. Alles moet opnieuw een plek krijgen. Dit alles heeft tijd nodig en positieve aandacht. Wanneer je namelijk te snel door deze fase heen ‘drukt’, kan het zijn dat je over een tijdje weer op hetzelfde punt staat als nu.  Maak dus ruimte voor wat zich aandient. De beste ingevingen over wat de beste volgende stap is, komen namelijk altijd vanuit een ontspannen geest!

3. Versterk je positieve energie

Het versterken van positieve gevoelens helpt om je gedurende de dag goed te voelen. Merk je dat je het lastig vindt om positief te blijven, 

en wil je hier NU mee aan de slag, lees dat mijn blog Positief Denken in 4 Stappen (ook als alles tegenzit). Super belangrijk om jouw innerlijke signalen te leren kennen en jezelf te helpen om uit je negatieve spiraal te komen. Want jouw negativiteit levert nooit positieve gevoelens op. Het klinkt zo logisch, maar het kan zo lastig zijn om jezelf hieruit te trekken en bewust te kiezen voor andere gedachten. Dus wat gun jij jezelf? Waar kies jij voor?

Ontspan, all is well, het komt goed, het is al goed. Zodra jij jouw weerstand en verzet kan loslaten, kun je zien dat het oké is waar je bent. Je mag je verwachtingen over de uitkomsten van je proces loslaten. Laat je voor de verandering eens verrassen door wat er op je pad komt! Leun eens achterover en kijk hoeveel moois er naar je toe komt! Wees nieuwsgierig naar al het goeds dat dit proces je kan bieden en zoek naar de positieve bewijzen ervan. 

Tot slot

Tot slot voeg ik er graag aan toe dat deze Liminale Fase normaal is. Wij vergeten alleen door de snelheid van ons leven dat we mensen zijn en geen machines. Bij mensen kun je nu eenmaal niet op een Play, Stop of Next knopje drukken. We hebben tijd nodig. Geef jezelf die tijd. Jouw weerstand tegen wat er gebeurt, houd je namelijk waar je nu bent. Hef je weerstand op tegen wat zich aandient. Laat het toe. Hoe sneller je daar namelijk mee begint, hoe sneller je proces zich in een andere richting kan ontvouwen!

Hulp nodig? Mail me dan even!