Vind jij het ook zo lastig dat je je af en toe (nog steeds!) zo vreselijk onzeker kunt voelen? Bijvoorbeeld als je bij die collega of vriend bent die alles (ogenschijnlijk) zo super gemakkelijk afgaat? En die werkelijk alles voor elkaar lijkt te krijgen wat hij/zij maar wil? Of wanneer je in een meeting zit met mensen die allemaal meer van het onderwerp lijken af te weten dan jij? Voel je je dan weer even heel klein, dom en onbelangrijk? Of ben je bang om fouten te maken, het verkeerde te zeggen of te doen? En herken je jezelf even helemaal niet meer terug?
Iedereen heeft hier wel eens last van! En iedereen die zegt dat je hier niet zo veel aan kunt doen, heeft het echt bij het verkeerde eind!
Want:
- Is zelfvertrouwen aangeboren? Helemaal niet!
- Kun je jouw zelfvertrouwen ook al binnen 2 minuten boosten? Absoluut!
- Is het ingewikkeld? Noop!
Hoe dan? Nou zo!
Tip #1 Focus Op Non Verbale Communicatie
“Ons brein heeft effect op ons lichaam en ons lichaam heeft andersom ook effect op ons brein!” stelt Amy Cuddy, professor in sociale psychologie aan Harvard. Dat betekent dat we hoe we ons voelen effect heeft op onze lichaamstaal. EN dat onze lichaamstaal dus effect heeft op hoe we ons voelen. Zo zegt Cuddy dat het doen van ‘Power Posing’- een houding aannemen die zelfvertrouwen uitstraalt, zelfs wanneer je je nog niet zo voelt- er voor zorgt dat je zelfvertrouwen geboost kan worden.
Bij ‘Power Posing’ (denk aan zaken als rechtop en ruim en breed zitten/staan, lage stem, glimlach, rust en ontspanning uitstralen) neemt het stressniveau in je lijf af terwijl het ‘dominantie’ hormoon testosteron toeneemt. Belangrijk hierbij is dat je begrijpt dat onze Mind sneller is dan ons Lichaam en de fysieke ‘stofjes’ (als cortisol en testosteron etc.) dus iets meer tijd nodig hebben om door je hele lijf te stromen dan bepaalde gedachten.
Je kunt dit natuurlijk ook overdrijven en dan kun je juist te assertief of zelf agressief overkomen. Het gaat om subtiele veranderingen in je houding die je emoties kunnen ondersteunen en je zelfvertrouwen te boosten. Het zorgt er voor dat je weer even terugkomt bij wie jij in wezen bent. Super belangrijk als je bijvoorbeeld een lastig gesprek te voeren hebt, een presentatie te geven of een sollicitatiegesprek voor de boeg hebt.
Let dus eens op je houding wanneer je je onzeker voelt! Maak kleine aanpassingen en je emoties zullen mee veranderen!
Tip #2 Twijfel Als Raadgever
Erbij willen horen is een van de belangrijkste redenen dat je gaat twijfelen aan jezelf. Je wil niet onderdoen aan de ander. Je wilt net zo fantastisch zijn als de ander en je een gelijke voelen. Als je je dan vervolgens gaat aanpassen (extra grappig of intelligent doen), gaat dit overigens wel ten koste van het trouw zijn aan jezelf. We willen erbij horen, ons niet alleen voelen, maar de eenzaamheid neemt alleen maar toe wanneer je niet meer trouw bent aan jezelf. Dan laat je namelijk jezelf in de steek.
Begrijp me goed, ik vind zelfreflectie, een kritische blik naar jezelf en kijken wat jouw aandeel in het geheel is enorm belangrijk, maar dan is het wel handig om op de ‘juiste’ dingen te reflecteren. Voel jij je in jouw omgeving (bijvoorbeeld op je werk of tussen bepaalde bekenden) vaak onzeker? En ga je enorm twijfelen aan jezelf en aan wie jij in wezen bent? Daarom zou ik zeggen, vraag jezelf het volgende eens af: Gebruik je twijfel als raadgever!
Want wat zou er gebeuren als je de zaak eens omdraait? Wat zou er gebeuren als je eens zou denken: ik ben helemaal goed zoals ik ben, en misschien ligt het niet aan mij als mens, maar aan dat ik misschien in een omgeving (functie, organisatie, rol) zit waarin ik misschien niet zo goed pas?
Dat is een heel ander soort twijfel! Want misschien heb je wel gelijk en hoor je er niet bij, past het niet bij je waar je bent en wat je doet, matchen jij en je functie, je rol of collega’s bijvoorbeeld totaal niet. Maar met jou als mens is daarmee nog steeds niets mis. Je zit hoogstens in een kramp of weerstand (waardoor je juist ook eens extra onzeker wordt, hallo vicieuze cirkel!), maar in wezen ben je helemaal goed zoals je bent. Misschien kom je in deze omgeving niet tot je recht, maar dat is een heel andere discussie, daar kun je wat aan doen! Dan heb je het heft weer in eigen hand. Sommigen overwegen hierdoor een carrièreswitch.
Ga op zoek naar mensen, plaatsen, werkzaamheden, omgevingen die jouw inspireren en voeden. Dat geeft je ook het gevoel weer ergens bij te horen, maar dan zonder dat jij jezelf gaat aanpassen!
Tip #3 Ken je persoonlijke kernwaarden
Om je zelfvertrouwen te vergroten helpt het, naast de voorgaande punten, ook enorm als je weet waar je energie van krijgt. Waarom doe je wat je doet? Dit vinden super veel mensen heel ingewikkeld om te benoemen. We kunnen vaak wel een paar kwaliteiten van onszelf opnoemen (“ik ben sociaal en zorgzaam”) en we kunnen vaak ook nog wel zien wat we kunnen (“ik ben wel goed in dingen regelen”). Maar welke energie je van nature bij je draagt en welk effect dat op je leven en de mensen om je heen heeft, weten we vaak niet bewust. Het is zo ‘in your face’ dat je het niet kunt zien. Vind jij dit ook lastig om te ontdekken? Download dan hier mijn Gratis E-Werkboek om achter jouw persoonlijke kernwaarden te komen. Je ziet dan ook direct waarom jouw energie elke dag weet weglekt.
Mensen die werken en leven vanuit hun kernwaarden zijn veel minder onzeker dat mensen die dat niet doen. Mensen die dit niet scherp in beeld hebben, vergelijken zichzelf veel vaker met anderen en twijfelen sneller aan zichzelf. Aan de slag hiermee dus!

Tip #4 Zelfvertrouwen Door Ontladen
Mensen die goed in hun vel zitten, lijkt te ‘stralen’. Dat stralen komt van binnenuit. Vanuit stromende energie, van een volle, opgeladen interne ‘batterij’.
We zijn gewend om ons lichaam te bekijken als chemisch (stofjes als cortisol ed) en mechanisch (botten, spieren ed), maar we zijn ook ‘geladen’ met een soort elektriciteit, energie.
Even een simpele vraag tussendoor: Hoe vol zit jouw interne batterij momenteel?
Waarschijnlijk weet je precies waar ik het over heb, en kun je zelfs intuïtief aangeven hoe vol jouw batterij momenteel zit.
Omdat we ook ‘geladen’ zijn met energie, denk ik dat we voor het opladen van onze energie niet alleen moeten kijken naar gezond eten, voldoende slaap, sporten etc. Dit zijn veelal de chemische en mechanische manieren om goed voor je lijf te zorgen.
Voor het opladen van je interne batterij is vaak niet slechts een kwestie van gezellige etentjes of skivakanties inplannen ofzo. Het opladen van je batterij vraagt wat anders. Iets waar ik super veel mensen op coach. STAP 1: Opladen begint bij ontladen!
Soms starten mensen met ontladen door te sporten, maar het is ook wenselijk om dit te vervolgen door ook emotioneel even te ontladen. Dat klinkt misschien wat ´zwaar´ maar zo bedoel ik het niet. De hele dag door doen we indrukken op, lopen we rond, voelen we van alles (fijne en onplezierige gevoelens) en de meesten van ons doen weinig als het gaat om het loslaten van al deze zaken; ontladen.
Wat kun je vandaag nog doen (nu) om eerst te ontladen (loslaten zowel fysiek als emotioneel). Je wilt met een diepe uitademing en een glimlach het gevoel van ‘AAAHHHHH’ bereiken en een diepe ontspanning vinden. (HINT, vaak heeft het iets te maken met rust, ontspanning van je lijf en geest, zoals met een kop thee uit het raam kijken, schrijvend reflecteren, telefoon aan de kant, een bad nemen, mediteren, niets hoeven, bewust ademhalen etc.). Je zult eerst misschien wel gigantische onrust ervaren in jezelf als je hiermee begint; een teken dat je lekker bezig bent met ontladen! Ga zo door!
Opladen doen de meeste mensen tijdens/direct na het volledige ontladen. Mensen die zijn opgeladen (na ontladen) voelen weer energie om wat te gaan doen. Niet vanuit de pushende energie: “Nou kom op, nu moet ik maar weer eens wat gaan doen”, maar vanuit “He ik heb nu wel zin om…”. Welke reactie herken jij van jezelf het meest? Pak jij gemakkelijk je rust en de nodige tijd om dingen te verwerken? Zo niet, probeer het komende week eens uit! Kom je er zelf niet uit? (Kan ik me voorstellen, ik coach hier niet voor niets al jaren mensen in.) Mail me dan even.
Mensen die in die ‘AAAHHH-glimlach-relax-stand’ zitten voelen vaak meer zelfvertrouwen!

Tip #5 Benoem je onzekerheid
Welke mensen vind jij echt inspirerend? En welke mensen vind jij écht zelfverzekerd overkomen? Voor mij zijn dat altijd de mensen die blij en tevreden zijn met zichzelf, met wie ze in wezen zijn én die hun onzekerheden weten te benoemen op de momenten dat ze die voelen. Mensen die een soort ‘krachtig kwetsbaar’ kunnen zijn. De mensen waarbij je kunt voelen dat zij weten hoe het is om onzeker te zijn, maar ondanks dat tóch blij zijn met wie ze zijn! Mensen die gewoon ‘Mens’ zijn. Ik vind het persoonlijk super gezond om af en toe te twijfelen aan jezelf, het houdt je scherp en ‘wakker’ zoals ik dat graag noem. Bovendien maakt het je meer empathisch.
Wanneer je namelijk alle bovenstaande tips uitvoert, jezelf GROOT en energiek maakt, maar het contact met je zachte, milde en meer kwetsbare kant verliest of wilt verstoppen, dan mis je wat mij betreft zelfs volledig de boot. Dat is namelijk het moment dat mensen arrogant kunnen worden en uit contact raken met de ander en vooral ook zichzelf. ‘I’ve got it all figured out’, ‘Oh dat had ik vroeger ook, maar dat heb ik echt achter mij gelaten’. Dan is al het bovenstaande een trucje geworden om je imago op te poetsen en geen diep vertrouwen in jezelf wat de compassie naar je medemens ook heeft vergroot. Dat is wat ik in ieder geval versta onder zelfvertrouwen.
Wanneer je dus bijvoorbeeld in een vergadering durft te benoemen wat je lastig vindt en waar je twijfels en onzekerheden zitten zonder jezelf daarmee naar beneden te halen of kleiner te maken dan je bent, dan ben je wat mij betreft echt lekker bezig. Dan nodig je namelijk anderen ook uit om dit meer te doen. Je zult merken dat dit soms spannend is, maar je bent in ieder geval wel echt trouw aan jezelf door het te benoemen wanneer je dit voelt. En dát vergroot dan weer je zelfvertrouwen!
Tot slot: Vallen en weer opstaan!
Alle bovenstaande tips gaan over het weer in contact komen met jezelf. Mild worden naar jezelf en daardoor juist krachtig en vol compassie leven. Zelfvertrouwen is weten dat je goed bent zoals je bent. Weten dat je af en toe een enorme kluns bent, dat je dingen niet weet en dat je domme acties uithaalt, maar dat dit niet erg is. Zelfvertrouwen is om jezelf en je fouten kunnen glimlachen weten dat je altijd weer opnieuw mag proberen. Vallen is niet erg zolang je maar weer opstaat! (Een klein kindje dat net leert lopen denkt ook niet na twee keer vallen dat lopen waarschijnlijk niet voor hem/haar is weggelegd, right?) Oefening baart kunst! Kijk de kunst af bij mensen die jouw inspireren.
Mel Robbins vertelt een mooi inspirerend verhaal over onzekerheid, automatische piloot, negatieve gedachten en dat zelfvertrouwen geen eigenschap naar een vaardigheid is. En een vaardigheid kun je aanleren! Check haar filmpje hieronder hoe je dat kunt doen: